Każdy posiłek, nawet najciekawszy i najsmaczniejszy, po pewnym czasie staje się nudny. Ulubione danie, zjedzone kilka razy w niewielkich odstępach czasu, traci na swojej wyjątkowości. Co zrobić, żeby potrawy nie nudziły się, a ich smak wciąż był dla nas atrakcyjny? Podpowiadamy!
Nie ma czego ukrywać – je się oczami. Choć wiadomo, że za smak potraw odpowiadają kubki smakowe, to apetyczny wygląd potrawy sprawia, że od razu masz na nią większą ochotę. Z ręką na sercu – kto nigdy nie pomyślał o zjedzeniu kawałka tortu po przejściu obok cukierni lub nie uznał, że chętnie spróbowałby sałatki, po zobaczeniu jej w reklamie czy w czasopiśmie? Mając świadomość, że za Twoje postrzeganie posiłków odpowiada w dużej mierze ich wygląd, zadbaj o ich ciekawy wygląd. Kolorowe papryki, sałaty, pomidorki koktajlowe, makarony z naturalnymi dodatkami – dorzucenie ich do potrawy od razu je urozmaici. Nic tak nie dodaje barw Twoim posiłkom, jak owoce i warzywa. A w dodatku są bardzo zdrowe i niewątpliwie warto po nie sięgać.
Każdy sklep spożywczy, nawet niepozorny, ma zazwyczaj półkę z przyprawami. Znaleźć można na nich liczne suszone zioła, granulowane warzywa czy gotowe mieszanki do konkretnych rodzajów potraw. Eksperymentowanie z dodatkami potrafi uczynić potrawy zupełnie innymi niż znasz je na co dzień. Jeśli nawet nie jesteś wybitnym znawcą i przypraw i boisz się śmiało wrzucić ich garść do garnka, warto zaryzykować – próbowanie i nauka czynią mistrza. Zawsze można też zasugerować się typem potrawy – makarony świetnie komponują się z bazylią i ziołami prowansalskimi, a orientalne potrawy najlepiej doprawiać curry i kurkumą. Te podstawowe przyprawy można rozszerzać o coraz śmielsze połączenia. Podrasowanie potrawy ciekawą mieszanką ziół może doskonale wzbogacić danie, a nieraz i całkowicie odmienić jego smak. Dla znudzonych powtarzającymi się smakami codziennych posiłków to doskonały sposób na rozwianie nudy w kuchni.
Każdy ma w swoim codziennym repertuarze potraw kilka dań, które zawsze wychodzą, nie zabierają dużo czasu, są proste w wykonaniu, a składniki do nich są przeważnie w domu. Warto jednak od czasu do czasu sięgnąć do bardziej wyszukanych przepisów. To doskonała okazja, żeby spróbować potraw, których do tej pory jeszcze nie było Ci dane spróbować. Zawsze miałeś ochotę na ośmiornicę, ale ostatecznie w restauracji zawsze wybierałeś kurczaka? W domu, tylko dla najbliższego grona, danie nie musi być idealnie – ważne, by chociaż spróbować! Nigdy nie jadłeś tofu, chociaż wielokrotnie słyszałeś nad nim zachwyty? Kto nie ryzykuje, ten nie gra – najwyżej podzielisz się z sąsiadem!
To kolejna możliwość dla tych, którzy są już znudzeni przygotowywanymi przez siebie potrawami lub są zbyt zabiegani, by gotować różnorodnie. Potrawy dostarczane w cateringu są ugotowane z należytą dbałością nie tylko o odpowiednie zbilansowanie diety, ale i o atrakcyjny wygląd i ciekawy smak. Mając na uwadze wszystkie powyższe elementy, catering Kapitan Cook dokłada wszelkich starań, by potrawy spełniały wymagania wszystkich, którzy mają już dość powtarzających się smaków we własnej kuchni.
Metod na urozmaicenie swoich posiłków jest jak widać sporo. Warto je wypróbować, by odczarować codzienne pięć porcji i dać swoim kubkom smakowym nieco wrażeń. Kto wie, może to droga do nowego hobby?
Zdjęcie główne: Ella Olsson/pexels.com