Jesień to niestety czas częstszych przeziębień i infekcji. Odpowiada za to nie tylko zmiana pogody, lecz także zmiana naszego sposobu odżywiania. Nasza dieta nie jest już tak bogata w witaminy i minerały jak latem, co przekłada się na stan naszego zdrowia. Dziś prezentujemy, na jakie witaminy szczególnie warto zwrócić uwagę, by wzmocnić swoją odporność.
O suplementacji witaminy D warto pamiętać już od września. To właśnie wtedy poziom jej naturalnej produkcji spada. Wiosną i latem jest wytwarzana przez naszą skórę pod wpływem promieniowania słonecznego. Jesienią i zimą również jest generowana przez nasz organizm, jednak nie w wystarczających ilościach.
Również nasza dieta nie dostarcza odpowiednich ilości witaminy D, dlatego należy ją suplementować poprzez zażywanie gotowych preparatów aptecznych. Rolą witaminy D jest regulacja gospodarki wapniowo-fosforanowej, zapobieganie osteoporozie oraz dbanie o prawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego. Jej brak może powodować m.in. obniżenie nastroju.
Witamina E, zwana przez wielu witaminą młodości, jest silnym przeciwutleniaczem, dzięki czemu usuwa z organizmu wolne rodniki, które odpowiadają za przyspieszone starzenie się komórek. Wpływa więc pozytywnie na stan naszej skóry i opóźnia proces widocznego upływu lat. Zbyt niski poziom witaminy E w organizmie wpływa na spadek odporności, a co za tym idzie, na częstsze infekcje. Warto więc zadbać o jej odpowiednią ilość, szczególnie jesienią. Jej naturalnym źródłem są m.in. oleje oraz tłuszcze roślinne.
O odpowiedni poziom witamin z grupy B należy dbać nie tylko jesienią, lecz także przez cały rok. Jednak szczególnie w tym okresie ich znaczenie jest kluczowe w walce z tzw. „jesienną depresją”. Wszystko za sprawą jej dobroczynnego wpływu na zachodzące w organizmie oddychanie tkankowe oraz aktywność układu nerwowego. Bogate źródła witaminy B znajdziemy w produktach zbożowych, drożdżach, jajach, mleku i mięsie.
Witamina A w naszym organizmie jest niezbędna do prawidłowego widzenia. Jednak to nie jedyne jej zadanie. Jest odpowiedzialna również za proces różnicowania komórek, poprawę ich zdolności regeneracyjnych, ochronę nabłonka skóry oraz syntezę białek i przemianę tłuszczów. Witamina A jest również silnym przeciwutleniaczem. Znajdziemy ją m.in. w podrobach, rybach, jajach, mięsie, mleku i przetworach mięsnych, tłuszczach oraz warzywach i owocach, takich jak marchew, papryka lub morele.
Ogromny wpływ na odporność naszego organizmu ma witamina C. Szczególnie jesienią warto zadbać o jej dodatkową suplementację, by uniknąć przeziębienia. Ponadto wpływa również na prawidłową syntezę kolagenu, hormonów steroidowych oraz karnityny, co wpływa korzystnie na proces gojenia się ran i zrastania kości. Źródłem witaminy C są przede wszystkim owoce, warzywa oraz ich przetwory.
Tran znacząco wpływa na poprawę naszej odporności, gdyż pobudza organizm do produkcji limfocytów. Dzięki temu, że bez problemu dostaniemy go w kapsułkach, nie musimy obawiać się ohydnego smaku. Tran dodatkowo pozytywnie działa na naszą pamięć i koncentrację, a na dłuższą metę zmniejsza ryzyko zachorowania na Alzheimera.
Zdj. główne: Raimond Klavins/unsplash.com